Kovács Szilárd Ferenc: Libellus Organi Pannoniae – Magyar orgonakönyvecske

Cikkszám: K-0540 Kategóriák: ,

11 Ft

Johann Sebastian Bach (1685–1750) Orgelbüchlein című ciklusa zenei tanulmányaim minden fokán meghatározó tényezőnek bizonyult. Már a kezdetek kezdetén úgy éreztem, semmivel sem pótolható, minden napra való zenei táplálékot kaptam Bachtól, mind orgonistaként, mind egyházzenészként, sőt, ezt utólag sem látom másként. Mint tanár arra törekedtem, törekszem ma is, hogy a diákjaim a korál-ciklussal minél közelebbi viszonyba kerüljenek. Orgonaiskola ez, hiszen a megfelelő didaktikai sorrend kialakítását követően a helyes pedáljáték elsajátítására teljes értékű anyagot nyújt. De „zeneszerzéstankönyv” is, melyben Bach bemutatja, milyen sokféle módon lehet ellenszólamokkal ellátni, tehát kidolgozni egy koráldallamot. 

Gyűjteményem ezen a ponton kapcsolódik az Orgelbüchleinhez, a Magyar orgonakönyvecske címválasztással is arra utalok, hogy munkámhoz Bach miniatűr orgonakoráljaiból merítettem a közvetlen inspirációt. Darabjaimmal szeretnék kísérletet tenni arra, hogy a bachi mintákat a katolikus egyházzenei gyakorlatba átemeljem. E cél érdekében létrehoztam az összes Orgelbüchlein-feldolgozás ikerkorálját. Az ikerkorál saját szavam: annyit jelent, hogy a bachi minta és általam megalkotott „testvérdarabja” zenei értelemben a lehető legszorosabb kapcsolatban áll egymással. Legfontosabb célom, hogy az egyházzenei praxist az eddig megszokottaktól eltérő, friss játszanivalóval lássam el, ezek a miniatűr orgona-feldolgozások ugyanis új színfoltot jelenthetnek a magyar liturgikus orgonazene népénekekhez kapcsolódó repertoárjában.
A Magyar orgonakönyvecskét szeretettel ajánlom minden egyházzene iránt érdeklődő orgonistának, kántornak, egyházzenésznek és műkedvelőnek! 

Kovács Szilárd Ferenc

 

Leírás

További információk

Tömeg 350 g
Méretek 210 × 297 × 10 mm
Kiadó

Kontrapunkt Zeneműkiadó

Oldalak száma

84

Keletkezés éve

2021

ISMN

979-0-801676-42-9

Hangszer

Orgona

Betekintő

Letöltés

Érdekelhetnek még…